Kaksi tyttöä meikkaa isää lattialla
Sijaisvanhemmuus

Maailman
tärkein
tehtävä
odottaa
sinua

Sijaisvanhemmuus

Minustako sijaisvanhempi?

Haemme sijaisvanhemmiksi turvallisia ja vakaita aikuisia, joilta löytyy sisua ja sydäntä tarjota koti huostaan otetulle lapselle tai nuorelle.

Etsimme jatkuvasti uusia sijaisvanhempia ympäri Suomea.

Tilaa ilmainen infopaketti, katso milloin voit osallistua seuraavaan sijaisvanhemmuusinfoon ja lähde matkalle kohti sijaisvanhemmuutta!

Isä lennättää tytärtä keijuasussa

Sijaisvanhemmuus muuttaa monen elämän

Sijaisvanhemman tarjoama perhehoito voi muuttaa sekä lapsen että sijaisvanhemmaksi ryhtyvän elämän. Sijaisperheessä lapsi saa turvallisen arjen ja kodin siksi aikaa, kun hän sitä tarvitsee. Sijaisvanhempi taas saa erittäin merkityksellisen työn. Lapsen sijoitus voi kestää lyhyemmän aikaa tai aina siihen saakka, kunnes hän itsenäistyy.

Haemme sijaisvanhemmiksi pääasiassa pariskuntia tai perheitä. Myös sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan koulutuksesta sekä lastensuojelutyön kokemuksesta on etua.

Olemme koonneet usein kysyttyjä kysymyksiä listaksi, johon kannattaa tutustua. Ennen sijaisvanhemmaksi ryhtymistä vaaditaan myös tehtävään valmistava sijaisvanhemmuusvalmennus.

 

"Meidän perhe on perhe, vaikka emme ole sukua toisillemme ja vaikka lapsilla on omat biologiset vanhemmat. Pidämme huolen siitä, ettemme kilpaile keskenämme emmekä biologisen perheen kanssa, vaan toimimme kaikki yhdessä parhaimman mukaan."
SOS-Lapsikylän sijaisvanhempi
Äiti ja tytär leipoo

Miksi meille sijaisperheeksi?

 • Teemme vaikuttavaa lastensuojelutyötä yli 60 vuoden kokemuksella.
 • Järjestönä emme tavoittele voittoa.
 • Panostamme palveluidemme laatuun ja kehittämiseen.
 • Perhehoitajamme eivät jää yksin, vaan saavat tukea moniammatillisilta tiimeiltämme.
 • Asetamme yhteisiä tavoitteita perhehoitajien, sijoitettujen lasten läheisten sekä kuntien sosiaalityöntekijöiden kanssa sijoitettujen lasten pitkäaikaisen hyvinvoinnin takaamiseksi.
 • Tarjoamme isoja perheasuntoja ympäri Suomea läheltä toimipisteitämme. Asunnot mahdollistavat monen lapsen kasvattamisen ja työskentelyn päätoimisena perhehoitajana.
 • Omassa kodissaankin työskentelevät sijaisperheet  saavat monipuolista tukea.
 • Sijaisperheiden biologiset lapset saavat tukea ja tietoa tarpeen mukaan.
 • Kokemusasiantuntijat, niin sijoitetut lapset, perhehoitajat kuin sijaissisarukset, ovat tärkeässä osassa toimintamme kehittämistä.
 • Tule mukaan sijaisvanhemmuusinfoon!
Tyttö skeittaa äidin kanssa

Matkasi sijaisvanhemmuuteen

 • Osallistu infotilaisuuteen, jossa kuulet lisää sijaisvanhemmuudesta ja saat vastauksia itseäsi mietityttäneisiin kysymyksiin.
 • Osallistu valmennukseen, jossa opit asioita sijaisvanhemmuudesta sekä pohdit tehtävän sopivuutta itsellesi ja perheellesi.
 • Sijaisvanhemuusvalmennuksen päätyttyä tehdään yhdessä arvio perheen tilanteesta ja mahdollisuudesta aloittaa sijaisvanhemmuus.
 • Sijaisvanhemmuus alkaa tai se ei ole mahdollista tai enää ajankohtaista.
Poika leikkii dinosauruksilla

Asuntoja sijaisperheille

Tarjoamme sijaisperheille mahdollisuuden asua SOS-Lapsikylän omistamassa asunnossa edullisesti vuokralla. Asuntoja on tarjolla niin kaupungissa kuin taajama-alueella. Isoissa asunnoissa neliöt eivät tule vastaan, vaikka perheessä olisi paljonkin lapsia.

Kotimme soveltuvat sijaisvanhemmille, joilla ei itsellään ole tehtävään soveltuvia tiloja.

Tilavat perheasuntomme mahdollistavat isonkin sisarussarjan sijoittamisen kaupunkiympäristöön, jolloin molemmat puolisot saavat mahdollisuuden toimia päätoimisena sijaisvanhempana.

Asuntomme sijaitsevat samalla asuinalueella lähellä toisiaan, tavallisissa kerros-, rivi- ja omakotitaloissa.

Kokemuksia sijaisvanhemmuudesta