”Jos sijaisvanhemmuus kiinnostaa, kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä. Omaa sopivuuttaan sijaisvanhemmaksi ei tarvitse jäädä yksin pohtimaan, sillä SOS-Lapsikylän työntekijät selvittävät sijaisvanhemmuudesta haaveilevan soveltuvuutta tehtävään jo ennen PRIDE-valmennukseen hakeutumista. Tärkeää on, että sijaisvanhemmalla on elämässään vakaa tilanne”, selvittää SOS-Lapsikylän sosiaaliohjaaja ja PRIDE-valmentaja Sanna Voutilainen. 

PRIDE-valmennuksen tavoitteena on antaa lisätietoa sijoitetun lapsen oikeuksista ja sijaisvanhemman velvollisuuksista sekä valmistaa sijaisvanhempaa tuleviin haasteisiin.

”Valmennus ei ole mikään luentosarja, vaan keskustelemme ja käytämme paljon videoita sekä mielikuvaharjoitteita. Ihanteellinen kesto valmennukselle on puoli vuotta. On tärkeää, että prosessi on tarpeeksi pitkä, jotta ihmiset ehtivät omaksua valmennuksessa saamaansa tietoa sekä pohtia omia tunteitaan ja valmiuttaan ryhtyä sijaisvanhemmaksi”, Voutilainen summaa. 

Sijaisvanhemmuus vaatii kärsivällisyyttä

Voutilaisen mukaan monia sijaisvanhemmaksi aikovia mietityttää erityisesti yhteistyö lapsen syntymävanhempien kanssa. Aihetta käsitelläänkin jo PRIDE-valmennuksen aikana.
”Yhteistyö vaatii kärsivällisyyttä. Haasteiden kanssa ei kuitenkaan tarvitse jäädä yksin, sillä SOS-Lapsikylän tukityöntekijät ovat sijaisvanhempien apuna ja auttavat tarvittaessa ongelmatilateiden selvittelyssä”, Voutilainen rohkaisee.

Valmennuksessa keskitytään etenkin sijaisvanhemmuuden tuomiin haasteisiin.

”Hyvistä päivistä sijaisvanhemmat kyllä selviävät, siksi keskitymme etenkin tarjoamaan tukea ongelmatilanteisiin.”

Valmennuksen lopussa perheet ja valmentajapari tekevät yhdessä loppuarvioinnin, jossa punnitaan, onko perhe valmis sijaisperheeksi.

”Joskus suosittelemme perheelle aikalisää ennen sijaisvanhemmaksi ryhtymistä. Avoimella mielellä ja lähtemällä täysillä mukaan valmennuksesta saa eniten irti”, Voutilainen kannustaa. 

 

Lue sijaisvanhemmiksi ryhtyneiden Heinin ja Tuomon tarina.