PRIDE-valmennus on polku sijaisvanhemmuuteen

13.12.2023
Uutiset

Kokoamme valmennusryhmiä jatkuvasti eri puolilla Suomea toimipisteissämme. Ota rohkeasti meihin yhteyttä!

Maksuton PRIDE-valmennus koostuu yhdeksästä teemallisesta ryhmätapaamisesta, yksilötapaamisista valmentajien kanssa sekä kotitehtävistä. Valmentajina toimivat aina sosiaalityöntekijästä ja sijaisvanhemmasta koostuva valmentajapari.

SOS-Lapsikylän ammattilaiset kartoittavat kanssasi soveltuvuutta sijaisvanhemmaksi. Kokoamme valmennusryhmiä jatkuvasti eri puolilla Suomea toimipisteissämme. Sijaisvanhemmaksi tarvitaan erilaisia ihmisiä, koska sijoitettavilla lapsilla on erilaisia tarpeita. Tärkeää on, että sijaisvanhemmalla on elämässään vakaa tilanne.

PRIDE-valmennuksen tavoitteena on antaa lisätietoa sijoitetun lapsen oikeuksista ja sijaisvanhemman velvollisuuksista sekä valmistaa sijaisvanhempaa tuleviin haasteisiin. Valmennuksessa on luento-osuuksien lisäksi mielikuvaharjoituksia, ryhmä- ja paritehtäviä. Valmennus kestää noin puoli vuotta. On tärkeää, että prosessi on tarpeeksi pitkä, jotta sijaisvanhemmuudesta kiinnostunut ehtii omaksua valmennuksessa saamaansa tietoa, omaa ja perheensä tilannetta sekä pohtia omia tunteitaan ja valmiuttaan ryhtyä sijaisvanhemmaksi.

Sijaisvanhemmuus vaatii kärsivällisyyttä

Sijaisvanhemmaksi aikovia usein mietityttää erityisesti yhteistyö lapsen syntymävanhempien kanssa. Aihetta käsitelläänkin jo PRIDE-valmennuksen aikana.

Yhteistyö vaatii kärsivällisyyttä. Haasteiden kanssa ei kuitenkaan tarvitse jäädä yksin, sillä SOS-Lapsikylän tukityöntekijät ovat sijaisvanhempien apuna ja auttavat tarvittaessa ongelmatilateiden selvittelyssä.

Valmennuksessa keskitytään etenkin sijaisvanhemmuuden tuomiin haasteisiin. Valmennuksen lopussa perheet ja valmentajapari tekevät yhdessä loppuarvioinnin, jossa punnitaan, onko perhe valmis sijaisperheeksi.

Joskus perheelle suositellaan aikalisää ennen sijaisvanhemmaksi ryhtymistä. Avoimella mielellä ja lähtemällä täysillä mukaan valmennuksesta saa eniten irti.