Mäyräkerho kokoontui ensi kertaa Oulun lapsikylässä

1.7.2019
Uutiset
Salapoliisi Mäyrä viettää kesäpäivää ulkosalla.

SOS-Lapsikylän useissa toimipisteissä järjestetty Salapoliisi Mäyrä -kerho pidettiin ensi kertaa kesällä Oulussa.

Lasten mielestä oli tärkeää, että mäyrällä on vaatteet ja niitä vaihdettiin jokaisella tapaamiskerralla. Kerhossa askarreltiin mäyrälle myös oma huone, mietittiin kenelle voi kertoa iloista ja suruista ja pohdittiin, millainen on hyvä kotiloma tai tapaaminen. Viimeisellä kerralla käytiin piknikillä ja uimassa lammella. Mäyrä pääsi tietenkin mukaan!

Salapoliisi Mäyrä -kerho on lastensuojelujärjestö Pesäpuun kehittämä työmuoto, missä lapset voivat pohtia lastensuojelua ja sijaishuoltoa sekä niihin liittyviä teemoja. Työskentelyapuna käytetään Pesäpuun tuottamaa Salapoliisi Mäyrä -tehtäväkirjaa, jossa Mäyrä kutsuu lapset kanssaan tutkimaan lastensuojeluun ja turvalliseen elämään liittyviä asioita.

Kerhon vetäjänä toiminut Oulun lapsikylän sosiaalityöntekijä Tanja Ollilainen kertoo kerhon olleen oikein antoisa niin lapsille kuin vetäjällekin.

”Meillä oli viisi tapaamiskertaa kevään aikana ja viimeinen kerta oli 26.6. Ryhmä oli näin ensimmäisellä kerralla pieni, vain kolme lasta. Pohdimme paljon sitä, mikä tekee lapsen olon turvalliseksi tai turvattomaksi. Työstettävänä oli myös muita teemoja Salapoliisi Mäyrä -tehtäväkirjasta. Tärkeimpänä minulle jäi mieleen, miten hienoa ja antoisaa on tehdä ja pohtia asioita yhdessä. Teemat, kuten turvallisuus, ikävä ja yhteydenpito, ovat lapsille tärkeitä. Yhteisen tekemisen kautta lapset pystyvät ottamaan näitä teemoja puheeksi myös itsenäisesti, jos kaikki ei olekaan niin kuin pitäisi, tai jos heillä on parannusehdotuksia”, Ollilainen sanoo.

Mäyräkerhoon osallistuneet lapset tykkäsivät kerhosta paljon.

”Jokaisen kerran jälkeen lapset sanoivat, että oli kivaa ja kysyivät, milloin on seuraava kerta. Erityisen tärkeää lapsille tuntui olevan se, että he saivat itse toivoa mitä välipalatarjoilua meillä oli”, Ollilainen hymyilee.